Maahanmuuttajataustaiset ja vieraskieliset asukkaat päätöksenteon kohteena kyselyraportti 2024

Keski-Suomen MOVE-verkosto toteutti kesällä 2024 kyselyn, jonka tarkoituksena oli kartoittaa alueen päättäjien ymmärrystä maahanmuuttajataustaisten ja vieraskielisten asukkaiden tilanteesta. Kysely suunnattiin 147 henkilölle, joista 51 vastasi. MOVE-verkoston tavoite on edistää maahanmuuttaneiden osallisuutta ja oikeuksia sekä lisätä ymmärrystä heidän tilanteistaan ja tarpeistaan yhteiskunnassa. Kyselyn tulokset osoittavat, että maahanmuuttajaneuvoston perustamiselle on selkeä tarve, ja tiedon ja koulutuksen lisääminen ovat avainasemassa parempien päätösten tukemisessa.

Kyselyn tavoitteet ja toteutus

MOVE-verkoston kysely pyrki selvittämään, miten hyvin päättäjät tuntevat maahanmuuttaneiden tilanteen ja millaisia tarpeita heillä on ymmärryksen lisäämiseksi. Kyselyn valmisteluun vaikutti erityisesti kesällä 2024 valmisteltu maahanmuuttajaneuvostoaloite, jonka tavoitteena on luoda Keski-Suomeen pysyvä elin maahanmuuttaneiden äänen esille tuomiseksi päätöksenteossa.

Kysely lähetettiin alueen päättäjille, eli kaikille Keski-Suomen kunnanjohtajille, kunnanhallituksen puheenjohtajille ja valtuustojen puheenjohtajille, yhteensä 147 eri henkilölle. Vastauksia kertyi 51 henkilöltä, mikä on 34 prosenttia.

Tulosten analysointi osoitti, että vain 18 % päättäjistä koki tuntevansa maahanmuuttajataustaiset asukkaat erittäin hyvin, ja yli 50 % koki tarvitsevansa lisää tietoa heidän tarpeistaan päätöksenteon tueksi.

Keskeiset havainnot ja haasteet

Kyselyn tuloksista ilmeni, että kuntapäättäjät ovat tietoisia ja kiinnostuneita maahanmuuttaneiden asioista, mutta samalla heidän tietonsa on hajanaista ja puutteellista. Vastauksissa korostui erityisesti tarve kootulle ja systemaattiselle tiedolle maahanmuuttaneista ja heidän tarpeistaan. Erityisen huolestuttavaa oli se, että 77 % vastaajista koki, etteivät he pysty toiminnassaan hyvin estämään rinnakkaisyhteiskunnan syntymistä.

Tämän tuloksen taustalla voi olla puutteellinen tieto siitä, miten maahanmuuttaneiden tarpeet otetaan huomioon kuntatason päätöksenteossa ja palveluissa. Jos maahanmuuttajataustaisten asukkaiden ääntä ei kuulla riittävästi, seurauksena voi olla irrallisuuden ja ulkopuolisuuden tunteita, jotka heikentävät yhteiskuntaan integroitumista ja lisäävät sosiaalista turvattomuutta.

MOVE-verkoston vaikuttamistyö

Kyselyn aikana valmisteltiin maahanmuuttajaneuvoston perustamista aloite, Jyväskylän kaupungille ja Keski-Suomen hyvinvointialueelle yhteisen maahanmuuttajaneuvoston perustamiseen, joka johti monikulttuurisuusfoorumin perustamiseen 2025 aikana. Toivomme että, tämä uusi elin tarjoaa mahdollisuuden kuulla maahanmuuttajataustaisia asukkaita ja huomioida heidän tarpeensa paremmin päätöksenteossa.

MOVE-verkosto on aktiivisesti osallistunut myös yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamistyöhön antamalla lausuntoja esimerkiksi kotoutumislakiin, hyvinvointialueen palveluverkkouudistukseen ja valtioneuvoston rasismin torjuntaa koskevaan ohjelmaan. Lisäksi verkosto on toiminut yhteistyössä ETNO:n kanssa järjestämällä keskustelutilaisuuksia koulujen suuntaan ja kehittänyt vaikuttamistyön kanavia kirjallisten seurantadokumenttien avulla.

Tarve lisäkoulutukselle ja tiedonkeruulle

Kyselyn tuloksista kävi ilmi, että merkittävä osa päättäjistä kokee tarvitsevansa lisää tietoa maahanmuuttaneista ja heidän tarpeistaan. Keski-Suomessa maahanmuuttajataustaisten määrä on vielä suhteellisen pieni, mutta heidän osallisuutensa yhteiskunnassa on merkittävä tekijä alueen vetovoiman ja pitovoiman kannalta.

MOVE-verkosto on sitoutunut tarjoamaan asiantuntijapalveluita ja koulutuksia, jotka voivat auttaa päättäjiä ja viranomaisia saamaan ajantasaista tietoa maahanmuuttajista. Verkoston asiantuntijoilla on käytännön tietoa siitä, mitkä asiat toimivat ja mitkä eivät arjessa ja palveluissa.

Johtopäätökset ja suositukset

Kysely osoitti, että maahanmuuttaneiden osallisuus ja siihen liittyvät kysymykset ovat Keski-Suomessa ajankohtaisia ja tärkeitä. Monikulttuurisuusfoorumin perustaminen on tärkeä askel oikeaan suuntaan, mutta pelkkä rakenne ei riitä. Tarvitaan myös resursseja, koulutusta ja avoimuutta yhteistyölle, jotta kaikki osapuolet voivat osallistua yhteiskuntaan täysipainoisesti.

MOVE-verkosto suosittelee, että päättäjille ja viranomaisille tarjotaan enemmän koulutusta ja tietoa maahanmuuttajataustaisten tarpeista. Lisäksi on tärkeää, että heidän kokemuksensa ja näkemyksensä otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Toimivan yhteistyön avulla voidaan vahvistaa maahanmuuttaneiden osallisuutta ja estää rinnakkaisyhteiskunnan syntyminen.

MOVE-verkosto Selvitysraportti 2024

Scroll to Top