Kansallisen Talent Boost -toimenpideohjelman tavoitteita Keski-Suomessa edistää Talent Central -verkosto. Kehitämme yhteistyössä maakunnan veto- ja pitovoimaa sekä kansainvälisen osaamisen hyödyntämistä.

Talent Central kokoaa yhteen Keski-Suomen alueen eri toimijoita, jotka työskentelevät kansainvälisen työvoiman saatavuuden hyväksi. Mukana on monipuolisesti kuntia, kehittämisyhtiöitä, oppilaitoksia, järjestöjä, hankkeita, viranomaisia ym., jotta sekä elinkeinoelämän että maahanmuuttaneiden ääni saadaan kuuluviin. Verkostoa koordinoi Keski-Suomen ELY-keskus yhdessä mm. Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen kauppakamarin kanssa.

Tehtävänä on luoda yhteistyössä sujuvia palvelupolkuja sekä työnantajille että kansainvälisille osaajille, jotta kohtaaminen, asettautuminen, työllistyminen ja työvoiman saatavuus olisi mahdollisimman vaivatonta. Yhtenä tavoitteena on myös kehittää koko maakuntaa palveleva yhden luukun monitoimijainen palvelupiste, josta sekä työnantaja että kansainvälinen osaaja saavat kaipaamansa tuen.

Keski-Suomi kiinnostaa ja houkuttaa jo nyt, mutta mahdollisuuksia on vielä kirkastettava entisestään. Ulkomaiset osaajat haluavat tietää, miksi Keski-Suomeen kannattaa tulla ja jäädä, ja mitä uramahdollisuuksia heillä voi olla. Lisäksi perhe-elämän yhdistäminen kansainväliseen opiskelu- tai työuraan on monille olennainen kysymys. Palveluiden on oltava selkeästi ja ymmärrettävästi saatavilla.

Yritysten ja työnantajien näkökulmasta osaavan työvoiman saatavuus on elinehto samoin kuin kyky hyödyntää eri taustoista tulevaa osaamista. Työyhteisön kulttuurisella moninaisuudella on myös liiketaloudellisia hyötyjä, ja se voi avata uusia markkinoita ja luoda uusia innovaatioita.

Talent Central -verkosto jatkaa Jyväskylän yliopiston ansiokasta Talent Hub -toimintaa, jossa kartoitettiin valtakunnallisesti ja kansainvälisesti toimivia käytänteitä ja luotiin toimintamalli ja ekosysteemin perusteet.

Lisätietoa: